Home / Novosti / INA uvodi SAP-ov sustav za naftnu industriju

INA uvodi SAP-ov sustav za naftnu industriju

Zagreb, 26. srpnja, 2005. – INA – Industrija nafte, IBM i SAP potpisali su dvogodišnji ugovor u povodu uvođenja SAP-ova poslovno informatičkog sustava mySAP Business Suite u INU. Potpisnici ovog važnog ugovora bili su članovi Uprave INE Tomislav Thur i Zálan Bács, direktor SAP-a Igor Dropulić i direktor IBM-a Ivan Vidaković. Ovo specifično rješenje SAP-a za naftnu industriju jedno je od najvećih BCS-ovih (Usluge poslovnog savjetovanja) projekata u industrijskom sektoru srednje i istočne Europe. INA će nakon ulaganja od 77 milijuna dolara za „hardware“, „software“ i savjetovanje dobiti cjelovit sustav za podršku korporativnom upravljanju, upravljanju odnosima s kupcima te poslovnim operacijama, kao i sveukupnu informatičku podršku poslovnim funkcijama tvrtke. SAP-ovo rješenje integrira već postojeće sustave i omogućuje kontrolu nad administrativno-operativnim okruženjem. Time će biti povećana Inina učinkovitost i profitabilnosti, uz poštivanje svih internih procesa tvrtke: računovodstva i financija, kontrolinga i prodaje, nabave, održavanja, plaća i administracije vezana za zaposlenike, „business intelligencea“ te veleprodaje i maloprodaje.

Uvođenjem SAP-a INA će se uvrstiti među vodeće svjetske tvrtke i ojačati tržišnu poziciju u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Veliku podršku projektu daje i strateški partner MOL oslanjajući se na vlastita iskustva i pozitivne učinke u poslovanju primjenom takvog sustava.

Specifičnost implementacije mySAP Business Suite-a je uvođenje industrijski fokusiranog SAP-ovog rješenja mySAP Oil Downstream, koje se po prvi puta, u potpunosti lokalizirano uvodi u hrvatsku tvrtku. INA Industrija nafte predvodnik je u primjeni inovativnih rješenja pa je odabir specifičnog industrijskog rješenja logičan korak odabira njegove implementacije, što nam iz SAP-a potvrđuje i direktor, Igor Dropulić: „Potpisivanjem ugovora o suradnji napravili smo važan korak u primjeni specifičnih SAP-ovih industrijskih rješenja. Time ćemo INA-i omogućiti široku platformu rješenja primjenjivih po potrebi, a koji će omogućiti svakodnevno rješavanje svih zahtjeva korporacije. Drago mi je što su predstavnici INA-e prepoznali prednosti korištenja odabranih rješenja za koja vjerujemo da će im omogućiti brže, jednostavnije i efikasnije nadgledanje poslovanja te osigurati vrijeme za veću inovativnost i poboljšanje usluga kvalitete krajnjim korisnicima.“

Kako bi se osigurala maksimalna interakcija, jednostavniji prijenos znanja i učinkovito upravljanje poslovnim promjenama u projektu će sudjelovati više od 45 međunarodnih i lokalnih IBM konzultanata s iskustvom u implementaciji SAP-ovih rješenja, SAP-ov stručni tim te 130 radnika INE. IBM-ovo iskustvo na sličnim projektima diljem svijeta jamčit će primjenu najboljih primjera iz prakse.

Sukladno planu, implementacija će biti završena 2007. godine, a zamišljena je u tri faze s planiranim datumima početka – 31. listopada 2006. za prvu fazu te 29. prosinca 2006. za drugu i treću fazu.

Top