Home / Novosti / Getro uvodi SAP poslovni sustav

Getro uvodi SAP poslovni sustav

Getro d.d. potpisao je ugovore za implementaciju SAP poslovnog sustava s tvrtkama SAP d.o.o. i b4b d.o.o. Početak implementacije projekta je 01.09.2004. Financijska vrijednost dogovorenih poslova premašuje 20 milijuna kuna.

Danas u Zagrebu, tvrtka Getro d.d., potpisala je ugovore za implementaciju SAP poslovnog sustava s tvrtkama SAP d.o.o. i b4b d.o.o. Sa strane Getroa ugovor je potpisao predsjednik Uprave Vjekoslav Gucić, sa strane b4b, direktor Mato Ćatić, a u ime tvrtke SAP, direktor Davor Jardas.

Nakon obavljene IT revizije, sredinom 2003. godine, koja je ukazala na nužnost prelaska na novi ERP sustav kao preduvjeta implementacije zacrtane strategije poslovanja, Getro je pristupio odabiru ERP rješenja, kao i implementatora samog rješenja u sustav Getroa. Evaluacija je obuhvaćala detaljnu ocjenu svake od traženih funkcionalnosti sustava kao i referentne posjete europskim trgovačkim lancima koji već imaju implementirane sustave tog tipa. Nakon višemjesečne evaluacije i pregovora, Uprava Getroa donijela je odluku o implementaciji SAP poslovnog sustava, vodećeg ERP rješenja na globalnoj razini s izraženim rastom u sektoru trgovine, te odabrala partnera za implementaciju – hrvatsku tvrtku b4b koja ima bogato iskustvo u implementaciji SAP rješenja u Hrvatskoj, ali i regiji.

Početak implementacije projekta predviđen je za 01.09.2004., dok je sami početak poslovanja Getroa na SAP poslovnim aplikacijama predviđen za 01.01.2006. godine.

Sa tvrtkom SAP d.o.o. Getro je potpisao Ugovor o licenci (pravu korištenja) i Ugovor o održavanju sustava, dok je s tvrtkom b4b d.o.o. potpisao Ugovor o konzultantskim uslugama za implementaciju funkcionalnosti SAP poslovno-informacijskog sustava.

Ukupna financijska vrijednost dogovorenih poslova premašuje 20 milijuna kuna.

Funkcionalnosti SAP sustava koje će biti implementirane su sljedeće: industrijsko rješenje za maloprodaju i veleprodaju uključujući Category management, financijsko računovodstvo, kontroling, upravljanje likvidnošću, investicijama i osnovnim sredstvima, materijalno poslovanje, prodaja i distribucija, poslovno planiranje, vanjska trgovina, skladištenje podataka i ljudski resursi.

Za implementaciju SAP rješenja unutar Getroovog sustava zaduženo je 40-ak djelatnika Getroa, te 20-ak konzultanata tvrtke b4b.

Ključne prednosti SAP poslovnog sustava za Getro će prvenstveno značiti povećanje efikasnosti i profitabilnosti poslovanja kroz bolje upravljanje imovinom i troškovima, kao i investicijama. Sveobuhvatna integriranost sustava i podataka garancija je naprednijeg kontrolinga u svim aspektima i svim poslovnim funkcijama.

«SAP sustav značajno će pridonijeti Getroovom jačanju maloprodajne i veleprodajne djelatnosti, odnosno kao podrška našoj strategiji usmjerenosti na kupce, te podizanju razine usluga, i u konačnici – lojalnosti kupaca», riječi su Vjekoslava Gucića, predsjednika Uprave Getroa. Podrška strategiji širenja poslovanja u regiji kojoj će SAP sustav također doprinijeti u skladu je sa Getroovim planovima regionalne ekspanzije. Dodatna garancija razvoju i širenju SAP rješenja u Getrou svakako je i budući razvoj SAP aplikacija, koji se temelji na najboljim praksama (best practices) i know-how-u u svjetskoj trgovačkoj djelatnosti.

Getro d.d. Getro d.d. najveći je cash and carry sustav danas u Hrvatskoj. Getro trenutačno posluje u 12 gospodarski najjačih gradova u Hrvatskoj, te u svih 14 prodajnih centara posluje na načelu maloprodaje i veleprodaje. Ovakav značajan broj lokacija prodajnih centara podržava suvremeni logističko-distributivni centar, izgrađen na lokaciji Getro Sesvete, koji na najkvalitetniji način povezuje proizvođače i Getro prodajne centre diljem Hrvatske. Getro danas zapošljava oko 1600 djelatnika u svojim prodajnim središtima i Upravi. Poslovna filozofija Getroa, s ponudom koja donosi najbolje od svjetskih i domaćih proizvođača, ali istovremeno i nudi proizvode pod privatnim robnim markama, hrvatskom kupcu omogućava izbor u najširem rasponu. Osnova poslovanja Getroa je najbolji omjer kakvoće i cijene. Getroov cilj je srednjim i malim tvrtkama osigurati najbolju ponudu s atraktivnim cijenama i rastom prometa robe s visokim koeficijentom obrtaja. Svoje poslovanje razvija posredstvom partnerstva s maloprodajnim subjektima i ostalim pravnim osobama. (Dodatne informacije na http://www.getro.hr/pr)

SAP d.o.o. SAP je vodeći svjetski ponuđač poslovnih softverskih rješenja. SAP-ova rješenja projektirana su tako da zadovolje zahtjeve tvrtki svih veličina – od malih i srednjih do globalnih. Pogonjena na otvorenoj i aplikacijskoj platformi SAP NetWeaver™ radi smanjenja složenosti i ukupnih troškova te ostvarivanja poslovne promjene i inovacije, rješenja iz paketa mySAP™ Business Suite pomažu tvrtkama širom svijeta da poboljšaju svoje odnose s klijentima, unaprijede suradnju s partnerima i ostvare učinkovitost u sklopu svojih opskrbnih lanaca i komercijalnog poslovanja. Jedinstveni temeljni procesi raznih djelatnosti, od svemirskih agencija do komunalnih tvrtki, potpomognuti su s više od 25 specifičnih portfelja SAP-ovih rješenja krojenih po mjeri određenih djelatnosti. Danas već više od 21.600 korisnika u više od 120 zemalja primjenjuje 69.700 instalacija SAP-ova softvera. SSP ima podružnice u više od 50 zemalja te je pod oznakom “SAP” kotiran na nekoliko burzi, među kojima su Frankfurtska burza i Njujorška burza. (Dodatne informacije na http://www.sap.com i www.sap.hr)

b4b d.o.o. iz Zagreba vodeća je regionalna SAP konzultantska kuća. Osnovne djelatnosti tvrtke su: isporuka SAP sustava, implementacija SAP rješenja te edukacija i podrška korisnicima. Najveća snaga b4b je preko 100 zaposlenih stručnjaka, od čega sedamdesetak educiranih SAP konzultanata s bogatim poslovnim i informatičkim iskustvom razvijanim i potvrđenim na velikom broju projekata u Hrvatskoj i široj regiji, u različitim granama industrije i na području državne uprave. Reference: INA rafinerija Rijeka, Dalmacijacement, Ministarstvo Financija RH – Sustav državne riznice, Podravka, Zračna luka Zagreb, Europapress Holding, Hrvatski Telekom, BH Telecom, Telekom Crne Gore i Monet, CIMOS Koper, Tvornica duhana Rovinj, Elka…

Top